Tactisch rijden

Tactisch rijden bestaat uit defensief rijden en offensief rijden. Defensief rijden is een andere term voor 'veilig rijden' en is een term die men gebruikt bij persoonsbescherming, ambulanciers, brandweer, gevangenenvervoer en politie waarin men de wegcode zal respecteren en het controle houden over je voertuig leert beheersen. In TCT werken we samen met een officiële instantie die slipcursus geeft, zo leren we een basis van deze discipline en kunnen we ons beter beschermen op de openbare weg. Offensief rijden is een kunst die politie gebruikt om een auto te volgens en tot stilstand te krijgen door inboxen of de befaamde PIT maneuver (pursuit intervention technique) of TVI (tactical vehicle intervention) uit te voeren. 

39500545_158722715043792_8017131171852845056_o.jpg

Defensief rijden

PIT Maneuver

Tactical driving

Tactisch rijden (defensief en offensief rijden)

Remmen

Remmen is een verloren vaardigheid. Met zoveel auto's met antiblokkeerremmen (ABS) remmen mensen in elke situatie gewoon op de rem. Dit kan een goede optie zijn, maar het is niet altijd de beste. Remmen (zelfs met ABS) kan verminderde rijeigenschappen veroorzaken en u zelfs in meer gevaar brengen. Draaien terwijl u remt, kan ervoor zorgen dat het voertuig niet zo goed draait zonder de remmen of dat het voertuig minder langzamer gaat rijden dan het zou kunnen zonder te draaien. Autocoureurs, die altijd op het randje van hun voertuigen staan, hebben de benodigde vaardigheid geleerd om remmen en draaien te scheiden. In 90% van de bochten gebruiken racers (van welk racetype dan ook) hun remmen voordat ze bij de bocht komen, de bocht maken en vervolgens het gas gebruiken. Elk deel van de hoek (of de rechte stukken voor en na de hoek) heeft zijn eigen doel en scheiding van remmen en draaien geeft de beste tractie voor het voertuig om een ​​gewenste hoek te maken. Er is ook een techniek genaamd "Trail Braking", die in wezen remt tijdens het nemen van bochten. Het wordt het best uitgevoerd door snel een bocht in te gaan en hard te remmen voordat u draait. Blijf remmen totdat u voldoende langzamer bent gaan rijden. Trail Braking brengt het gewicht van achteren naar voren over, waardoor de voorbanden de grond in worden geduwd en de auto meer stuurbeet krijgt. Dit moet alleen met ervaring worden gedaan, omdat het gemakkelijk averechts werkt. 

Het gebruik van uw remmen (als u geen ABS hebt) moet soepel worden uitgevoerd. Trap uw rempedaal in, sla het niet op de grond. Dit is een methode om in uw remmen te knijpen en is essentieel om het beste rempotentieel uit uw voertuig te halen. U brengt de banden van uw voertuig tot het punt waarop de tractie wordt verbroken. Hoewel sommige mensen zeggen dat het remmen van je remmen een goede manier is om te stoppen, vooral op oppervlakken met weinig grip, is het alleen een betrouwbare manier om te stoppen in noodgevallen.Dit kan gemakkelijk worden geoefend op een lege parkeerplaats. Rol uw ramen naar beneden en begin aan het einde van de kavel. Versnellen tot een veilige snelheid (30-40 km / u (48-64 km / u) moet goed zijn) en rem zo hard als u kunt. Hoort u veel piepen (als u dat niet doet, heeft u mogelijk ABS, hebt u mogelijk geen schijfremmen of moeten uw remmen mogelijk worden vervangen). Ga nu terug in de andere richting en druk deze keer snel je remmen in totdat je weer piept. Ga heen en weer totdat je in staat bent om te remmen terwijl je alleen een gefluister hoort (dit wordt het optimale knijppunt - OSP genoemd). • Wat is het gefluister van het piepen waarover ik spreek? Dit is het punt waarop het rubber van uw band wordt gedraaid en vervormd tot een punt dat alleen delen van uw banden daadwerkelijk slippen; dit is de absolute limiet van de tractie van uw band en de snelste manier om te stoppen. U kunt dit meten door markeringen in te stellen wanneer u begint te remmen en wanneer u de auto stopt, en u kunt visueel het verschil zien tussen uw banden geblokkeerd en niet. • Extra oefening: blokkeer uw remmen met opzet. Oefen nu met het verminderen van de druk op het pedaal totdat deze stopt met vergrendelen en oefen dan opnieuw druk uit op de OSP). • Let op: elk oppervlak en elke snelheid hebben verschillende OSP's. Daarom moet je oefenen als het droog is, dan als het regent en dan als het sneeuwt (indien beschikbaar). Zorg dat u voldoende aangepast bent aan verschillende tractieniveaus zodat niets u zal verrassen

Pit Manouvre

De PIT-manoeuvre is een procedure die door wetshandhavingsdiensten over de hele wereld is gebruikt (dit wordt door sommigen ook wel de Precision Immobilization Technique genoemd). [8] Voertuigen met hoge snelheid zijn volgens wetten in de fysica en aerodynamica inherent minder stabiel dan bij lagere snelheden. De achterkant van het voertuig is ook fundamenteel minder stabiel dan de voorkant van het voertuig (vooral een RWD-voertuig, onder versnelling). Voordat de PIT-manoeuvre wordt uitgevoerd, wordt aangenomen dat auto A auto B van achteren nadert. Hoe sneller de snelheid (snelwegsnelheden), hoe groter het voordeel dat auto A heeft. Auto A probeert het voorste kwartier van de auto naast het achterste kwartier van auto B te plaatsen. Het wordt meestal uitgevoerd terwijl de twee auto's elkaar bijna raken. Een te grote startafstand kan auto A gevaar opleveren. Bij snelheden hoger dan 70 mph (110 km / u), heeft auto B niet veel meer nodig dan een goede sterke kus van auto A. Bij snelheden dichter bij 40 mph (64 km / u) moet auto A mogelijk een beetje opofferen de voorkant van de auto om een ​​sterke slam te geven aan de achterkant van auto B. Als auto A de eerste tik met voldoende kracht geeft, moet de achterkant van auto B naar buiten schuiven. Auto A moet rechttrekken, om niet te veel te volgen en de controle te verliezen. Auto A moet vervolgens onmiddellijk langzamer rijden om te voorkomen dat auto B breed wordt. Voor twee vergelijkbare auto's moet auto A altijd sneller kunnen vertragen dan auto B. Wees voorbereid op auto B om te proberen weg te rijden zodra ze voldoende langzamer zijn om de controle terug te krijgen. Een ervaren bestuurder in een FWD-voertuig kan zich herstellen en wegrijden in de oorspronkelijke richting met verrassend hoge snelheden. Een ervaren bestuurder in een RWD-voertuig zal, zodra het voertuig grotendeels is vertraagd, waarschijnlijk proberen te versnellen in de tegenovergestelde richting van de oorspronkelijke achtervolging. AWD-voertuigen kunnen mogelijk beide kanten op.Dit is een zeer moeilijke en gevaarlijk manoeuvre en mag alleen worden uitgevoerd als u bent opgeleid in de techniek.

Kennis van je voertuig 

Afhankelijk van de auto die u hebt, moeten sommige van deze procedures een beetje worden aangepast om met uw specifieke voertuig te werken. Zoek bij twijfel een beter voertuig:

 

 • Voertuigen met voorwielaandrijving (FWD) zijn waarschijnlijk de meest beperkte. Over het algemeen hebben FWD's de neiging om te ondersturen (wegspoelen) in een bocht wanneer de bestuurder het voertuig gas geeft om de auto uit een bocht te versnellen. Dit is een slechte zaak en beperkt de draaimogelijkheden van het voertuig aanzienlijk.

 

• Auto's met achterwielaandrijving (RWD) zijn efficiënter dan FWD voor het nemen van bochten en versnellingen, maar kunnen een gevaar vormen voor een onervaren bestuurder. Donuts kan leuk zijn, maar niet tijdens een kritieke situatie.

 

• Auto's met vierwielaandrijving (AWD) hebben een goede balans, maar kunnen ook slecht sturen als het geen voertuig is met een actief of handmatig middendifferentieel (de meeste AWD-voertuigen hebben deze functie, anders worden ze onderdeel genoemd -tijd 4wd).

 

• Het kennen van het kenmerk van uw voertuig is de sleutel tot het uitvoeren in extreme situaties zonder uzelf en anderen in uw omgeving in gevaar te brengen. Lees het artikel Een auto kiezen voor tactisch rijden voor meer informatie.