top of page

Training

Opbouw van een training

_MG_4050.jpg

We trachten om alle disciplines die we beoefenen in te delen in drie groepen en dit noemen we de micro-disciplines, meso-disciplines en macro-disciplines. De macro's bestaan uit de hoofdbestanddelen van de training zoals 'zelfverdediging' die in meer dan 80% van alle activiteiten onderhouden worden. De meso's zijn de neutrale disciplines en de micro's zijn de activiteiten waar het minste aandacht aan zal geschonken worden. 

​

In de hoofdtakken van het systeem onderscheiden we 3 niveaus waarop we onze activiteiten baseren en gericht zijn op een bepaald standpunt. Deze niveaus zijn oorspronkelijk afkomstig uit traditionele Japanse krijgskunst en noemt men daar 'Kata', 'Randori' en 'Kumite'. 

​

Hieronder zal ik trachten deze drie verder te bespreken:

Opbouw niveau

Niveau 1

Fundamenteel niveau

Japans: Kata

Niveau 2

Ontwikkelingsniveau

Japans: Randori

Niveau 3

Realistisch niveau

Japans: Kumite

Het eerste niveau is het theoretisch en praktisch onderricht in fundamenten (Basisleer) of ook het 'technische niveau' genoemd. Hierin besteden we aandacht aan de correcte uitvoerting en theoretische waarden achter elke vorm. Wij geloven dat een sterk fundament, inclusief de lichamelijke als mentale basiswaarden, het belangrijkste zijn in je ontwikkeling.

Dit is het niveau waarin de basistechnieken op een  dynamische en speelse wijze worden getraind. In dit niveau dat het meeste aan bod komt worden de basistechnieken in een grote en onvaste vorm gegoten waarin onderandere de efficiëntie, snelheid, kracht en aanpassingsvermogen constant getriggerd worden en we echt kunnen groeien.

In dit niveau heeft de beoefenaar na een correct basis te hebben geleerd en zijn mentale en fysieke grenzen ontdekt te hebben, de mogelijkheid om dit in een realistisch scenario over te brengen. Dit laatste niveau is de waarheid of je in staat zal zijn om de geleerde technieken realistisch uit te voeren zonder regels die je mogelijkheden beperken. 

GGG 885_edited.jpg

Als voorbeeld zal een brandweerman getest worden of hij of zij mentaal en fysiek in staat is om deze functie uit te voeren. Eenmaal goedgekeurd zal de brandweerman een theoretische en praktijkgerichte opleiding krijgen hoe men een vuur efficiênt moet blussen (Niveau 1). Vanaf deze opleiding achter de rug is zal een brandweerpupil zijn theorie in praktijk leren omzetten door verschillende scenario's te ondergaan zodat hij of zij gewoon zal worden aan de adrenaline en daarin zijn aangeleerde kennis efficiënt kan toewenden. (Niveau 2). Indien deze twee niveaus correct zijn voldaan en de instructeurs bevestigen dat deze persoon voldoet aan alle vereisten, zal hij of zij deelnemen aan de echte interventies waarin je telkens weer al je kennis en ervaring moet gaan aanwenden om mensen te redden in echte noodsituaties (Niveau 3). Dit is een voorbeeld hoe we de opbouw in TCT bekijken en wat een benadering is van de drie bovengenoemde niveaus van ontwikkeling. 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page