EDC

EDC

In de kleding of aan de riem dragen we EDC, dat de afkorting is van ‘Every Day Carry’. Oftewel tools die we altijd bij ons dragen. Hieronder geven we als voorbeeld een opsomming van materialen die dikwijls multifunctioneel ingezet kunnen worden in overlevingssituaties.

Tactische pen (of kubotan)

De tactische pen is een verstevigde pen die hoofdzakelijk drie mogelijkheden heeft:

  • Schrijven

  • Breken van glas

  • Gebruikt worden als wapen bij zelfverdediging

 

Een pen is altijd handig voor het noteren van belangrijke nota’s zoals afspraken maar ook gebeurtenissen zoals een ongeval met vluchtmisdrijf waarbij je bijvoorbeeld snel even de nummerplaat kunt noteren. Als een persoon zwaar gewond is geraakt en levensbedreigend veel bloed verliest kun je met de pen en bijvoorbeeld een schoenveter een geïmproviseerd tourniquet aanleggen. Overigens is het daarbij belangrijk om de tijd van het aanleggen te noteren, wat belangrijke informatie is voor de spoedarts. De tactische pen kan ook goed gebruikt worden bij zelfverdediging om bijvoorbeeld vitale plaatsen extra hard te raken en zelfs als werppin. Er bestaan multifunctionele pennen die bijvoorbeeld nog een lampje en een mesje bevatten om meer situaties aan te kunnen. Neem ook steeds wat papier mee op zak.

Aansteker:

Een aansteker is in survival een belangrijk gereedschap waar men meestal voor een opvallende kleur kiest zodat deze snel teruggevonden te worden. Binnen TCT kiezen we overigens als standaardkleur zwart voor de meeste materialen. De aanstekers van bijvoorbeeld het merk BIC presteren zeer goed in de meeste omstandigheden (tenzij temperaturen lager zijn dan -10 graden). Een aansteker is interessant omdat je dan tegelijk licht en warmte samen hebt en door de aansteker te manipuleren kun je hem nog functioneler maken. Ten eerste raden we aan om een groot type te gebruiken en de gladde ring (kinderveiligheid) aan de roller eraf te halen, breng nadien een zwarte elastiek aan om niet onvrijwillig gas te verliezen. Neem hierna wat ducttape en draai dit rond de behuizing. Deze kleefband is zeer sterk en kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Tijdens het intapen kun je ook nog visgerij aanbrengen. Als je voldoende tape hebt aangebracht kun je bijvoorbeeld ook nog 550 paracord rond de behuizing brengen en deze dusdanig knopen dat je een hanglus verkrijgt. In combinatie met de pen, het papier en de tape heb je hiermee al voldoende materiaal om een toorts te maken.

Zaklamp:

Ook al heb je een aansteker en een lichtje op je smartphone, zouden we toch een zaklamp aanraden die voldoende licht geeft om minimaal 5 meter voor je uit te kunnen kijken en om een tegenstander te kunnen verblinden. Een lamp is ook nuttig om noodsignalen te geven of om jezelf zichtbaar te maken voor aankomende voertuigen. Dit type lamp hoeft niet groot zijn maar liefst toch krachtig. Bij voorkeur is de lamp ook voorzien van een clipje om het op te hangen of in je mond te steken om handsfree te kunnen werken. Zo’n lampje zou je ook aan je sleutelhanger kunnen bevestigen en is dan altijd bij de hand, ook om een sleutelgat te zoeken in het donker!

Tactisch mes:

Een mes is een zeer handig en soms zelfs noodzakelijk gereedschap in veel situaties. Ook al kun je een mes als zelfverdedingswapen gebruiken, het is vooral handig bij natuuroverleving en hulpverlening.

Een tactisch mes is plooibaar en heeft een klemsysteem zodat het mes op zijn plaats blijft indien het opengeklapt is, wat een belangrijk kenmerk is om er veilig mee te kunnen werken. Het lemmet heeft een snijkant met bijvoorbeeld een klein stukje zaagblad erop om bijvoorbeeld geknelde kledij van een slachtoffer open te snijden. Het tactisch mes is dikwijls extra voorzien van een gordelsnijder om anderen of jezelf uit een voertuig te bevrijden en een glasbreker om je een weg naar buiten te banen als de sloten of autodeuren geblokkeerd zijn.

Een andere optie is een multitool of een speciale EMS schaar die o.a. ambulanciers gebruiken die tevens een glasbreker bevat en een schaar die zowat door alles heen gaat.

Smartphone:

Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon op zak en we hoeven je niet te vertellen wat je er allemaal mee kunt doen. Een smartphone is multifunctioneel en een belangrijk deel van ons dagelijks leven  geworden. Toch wil ik erop wijzen dat niet elk type telefoon een autocrash kan overleven en dan is het contacteren van de hulpdiensten ineens niet meer zo voor de hand liggend. Kies daarom bij voorkeur voor een robuuste smartphone of holster die schokvrij is, IP68 waterdicht is en kras-vrij gorillaglass bevat. Een goed beschermde telefoon zal jou niet snel in de steek laten op de momenten die ertoe doen.

 

 

Extra cash:

Neem altijd wat extra geld mee op een eigen vaste locatie, anders dan in je portefeuille. Dit extra geld kan vroeg of laat van pas komen als je even geen tijd had om naar de bank te gaan, om te betalen waar betaalkaarten niet geaccepteerd worden enzovoorts. Er bestaan riemen met aan de binnenzijde een ritssluiting om dit geld op te bergen. Mocht je ooit bestolen worden, dan heb je in ieder geval extra cash om thuis te geraken. Voor Europa raad ik een bedrag tussen €20 en €50 aan.

Strips (tie-wraps):

Wij raden aan om ook altijd wat tie-wraps bij je te hebben (ook wel strips of zip ties), dit zijn strips van stevig plastic die in één enkele richting aangetrokken kunnen worden en zijn daarmee uitstekend geschikt om dingen te fixeren. Als je broekriem het begeeft kun je met een tie-wrap twee of meerdere broeklussen samentrekken waardoor je broek blijft zitten en bij schoenveters kun je hetzelfde principe toepassen. Je kunt deze strips bijvoorbeeld ook gebruiken als tourniquet, als sleutelhanger, rond autobanden als anti slip, voor reparaties, om je haar bijeen te houden, om materialen aan je riem te bevestigen, om hekwerken of deuren af te sluiten en zoveel meer.

Horloge:

Een tactisch horloge is iets anders dat een survival-horloge. Voor survival kun je de wijzers gebruiken om het noorden te bepalen, terwijl een tactisch horloge vaak een intern kompas heeft of extern aan het polsbandje heeft. Een digitaal horloge voor tactische gebruik is dus heel normaal.

Enkele punten voor een tactisch horloge zijn:

  • Waterdicht/Modderdicht – Schokbestendig - Krasvrij scherm - Bij voorkeur zulu model (soort bevestiging van het polsbandje) - Tijd en datum notatie – Kompas – Altimeter (Hoogtemeter) – Barometer – Temperatuurmeter – GPS – Herlading zonenergie en USB.

Een weetje: bij tactische operaties wordt het horloge aan de binnenzijde van pols gedragen, zodat het zonlicht niet kan weerkaatsen op het glas en zo een positie kan verraden. Militairen dragen het vaak ook zo omdat ze op die manier hun horloge kunnen aflezen tijdens het hanteren van een vuurwapen zonder hun grip te moeten veranderen.

(*) Een goede tactisch horloge is bijvoorbeeld de casio G-Shock rangeman of de Mudmaster.

550 Paracord:

Paracord is een dun maar zeer sterk koord bestaande uit een kern van zeven witte koordjes in een sterk omhulsel. Paracord kan voor honderden doeleinden gebruikt worden in het dagelijkse leven en het is dan ook een goed idee om steeds paracord in je omgeving te hebben. Bij TCT gebruiken we paracord als schoenveter zodat we daarmee altijd paracord bij ons hebben maar je kunt natuurlijk ook een sleutelhanger of polsbandje maken uit paracord, het handvat van een mes ermee omwikkelen of het gewoon opgerold in een zakje bij je dragen. Belangrijk is dat je echt paracord neemt en dat is echt van levensbelang! Standaard koord van dezelfde diameter zou bijvoorbeeld nooit je gewicht kunnen dragen in noodgevallen. Paracord kan dat wel. Voor wat betreft de lengte die je bij moet hebben, meer is uiteraard beter, maar het moet ook praktisch blijven. 4x de lengte tussen beide uitgestrekte armen is bijvoorbeeld voldoende om een veiligheidsbroekje te maken waarmee je kun abseilen, uit een raam op een lager gelegen verdieping kunt ontsnappen etcetera.

Waar berg je bovenstaande tools op ?

Typische opbergplaatsen voor EDC materialen zijn natuurlijk gedeeltelijk afhankelijk van de gedragen kleding. Tactische broeken (of kleding in het algemeen) wordt vaak zo genoemd omdat ze voorzien zijn van allerlei (verstevigde en/of verborgen) zakken, speciaal voor dit doel. Zo hebben ze ook vaak een speciaal voorzien zakje met een verstevigde rand en bodem voor een plooimes. Bij een gewone broek zal dit mes vroeg of laat de stof beschadigen.

Sommige broeken zoals de 5.11 APEX pant heeft speciaal voorziene openingen voor het opbergen van tie-wraps, maar je zou ze ook aan de binnenzijde van je riem kunnen bewaren.

Wat ook wel eens handig zou kunnen zijn is om een sleuteltje voor handboeien bij je te hebben, bijvoorbeeld bevestigd aan de boot-veters (kijk op 03:20) of aan een ritssluiting, onderaan je broekspijp (kous) of achteraan in een speciaal voorzien zakje in die voornoemde 5.11 apex pant.

Paracord => Als een polsbandje, een sleutelhanger, als lanyard voor je mes, als handvat aan je rugzak, aan het handvat van je mes, aan je lamp, in de vorm van een broeksriem, een hondenriem, enzovoorts…

Samenvatting:

 

Met het bovenstaande hebben we beoogd een korte samenvatting te geven van het Tactical Combat Training Team, samen met enig inzicht in hoe wij denken en waar we mee bezig zijn. Hier en daar alvast aangevuld met wellicht nuttige tips en suggesties. Uiteraard zijn er nog enorm veel meer aspecten, technieken en tactieken waar TCT zich mee bezig houdt, van klimmen en abseilen, het oefenen van stok en mes gevechten, ontwapeningstechnieken tot het maken van een shelter in de bossen. Het ultieme doel van onze trainingen is om jezelf in paraatheid te brengen voor een scala aan mogelijke en doorgaans volledig onverwachte situaties, die, zoals je in de krant leest elk moment van de dag om ons heen kunnen plaatsvinden (weet jij nog waar je heen moet als je navigatie onverwachts uitvalt?) En zoals omschreven, hoe meer kennis en training je hebt, hoe beter je kansen zijn, altijd.

SEMPER PARATUS

 

Disciplines - EDC.jpg
downloads (5) kopiëren.jpg
downloads (6) kopiëren.jpg
downloads (7) kopiëren.jpg
downloads (8) kopiëren.jpg
downloads (9) kopiëren.jpg
downloads (10).jfif
downloads (11) kopiëren.jpg
downloads (12) kopiëren.jpg
downloads (13) kopiëren.jpg
5-11-tactical-stryke-pant-with-flex-tac-13 kopiëren.jpg
Disciplines - EDC.jpg