top of page

Martial Arts Training Group

Martial Arts Training Group

Het TCT-Team is een vereniging die samenwerkt met verschillende vechtsportscholen en dit maakt dat aangesloten leden het hele jaar gratis kunnen meetrainen tijdens de reguliere trainingen maar ook dat leden verschillende verdedigingsvormen kunnen trainen waardoor je uw wijsheid en ervaring kan uitbreiden.

Elke club (dojo) heeft op zich ervaring in zijn eigen vechtsporttak en dit maakt dat je zowel de klassieke als moderne vormen trainen kan. Als men echter examens af wenst te leggen in een traditioneel systeem vereist dit soms een aansluiting bij de school maar elke aangesloten club gaat akkoord aangesloten TCT leden gratis mee te laten trainen als zij zich aanbieden. 

Martial arts is gezond !

Martial arts is gezond !

Martial arts is gezond !

Wat we niet mogen vergeten is dat vechtsport een zeer goede vorm is van conditietraining omdat alle spieren gebruikt worden en dit snel calorieën verbrandt. Verder verbetert martial arts je motoriek, evenwichtsgevoel, realiteitsvermogen, mentaal incasseringsvermogen, je flexibiliteit en je uithoudingsvermogen.

Bij het beoefenen van krijgskunst maak je ook endorfine aan die het gevoel van pijn verminderd, stress-werend werkt en is betrokken bij het beloningssysteem in onze hersenen. Beoefenaars gaan zich dus beter in hun vel voelen.

Zelfverdediging voor vrouwen

Helaas zijn vrouwen en kinderen dikwijls een slachtoffer van wanbedrijven en criminele daden omdat rovers steeds een gemakkelijke prooi proberen te pakken maar dit hoeft zo niet te zijn ! Er is al meer bewezen dat vrouwen hun mannetje kunnen staan mits enige basis in martial arts.  

Er zijn veel trucjes om met weinig ervaring toch goede resultaten te krijgen op basis van zelfverdediging. Tct levert trainingen speciaal voor vrouwen om ze een basis in verdediging te geven in de meest voorkomende takken van verdedigingstechnieken.

Stoot en slagtechnieken

Stoottechnieken worden in de meeste gevallen met de vuist gegeven en slagtechnieken met een open hand. De hand kan vervolgens op verschillende manieren aangepast worden waardoor bepaalde zenuwknooppunten beter bereikbaar zijn en je het effect zal versterken. 

Stoottechnieken worden ook veel gebruikt voor het 'openen van het lichaam' waarbij vitale plaatsen vrij komen of om bepaalde lichaamsdelen te neutraliseren zodat men bijvoorbeeld niet in staat is een wapen te grijpen of tegen te werken tijdens het aanleggen van een klem.

Traptechnieken

Trappen zijn een uitstekend onderdeel van vechtkunst omdat je niet alleen zeer stevige spiergroepen gebruikt maar je kan er grote afstanden mee overbruggen en enorme kracht mee genereren zolang je maar weet hoe je een trap technisch moet aanwenden. 

Met de juiste technieken en het correcte gebruik van je lichaam kan je met traptechnieken al veel bereiken. Wij trainen deze technieken meestal op stootkussens om dynamisch te blijven wat je gevoel voor afstand en balans extra in de aandacht zet.

Wurgtechnieken

In een tijdperk van verdovende middelen zijn wurgingen dikwijls de enigste manier om een persoon te controleren. In vechtkunst onderscheiden we bloedwurgingen en zuurstofwurgingen die beiden het doel hebben de zuurstoftransport naar de hersenen te blokkeren waardoor je een syncope verkrijgt (flauwvallen). 

Een ander deel van de training bestaat eruit hoe je uzelf kan verdedigen tegen een wurgtechniek. 

Klemtechnieken

Het aanzetten van polsklemmen, armklemmen en beenklemmen dragen bij aan het controleren van een tegenstander en dit maakt deze vorm van technieken interessant voor mensen die werken voor een prioritaire dienst zoals politieambtenaren, gevangenisbewaarders, ambulanciers of bewakingsagenten. 

Terwijl je bij andere verdedigingstechnieken beter kan lopen geeft dit deel de oplossing om de aanvaller uit te leveren aan de politie zodat deze mensen geen nieuwe slachtoffers kunnen maken.

Grondtechnieken

Meer dan 80% van alle gevechten eindigen op de grond en dit maakt van grondtechnieken een belangrijk deel om jezelf te leren verdedigen. Grondtechnieken zijn zeer technisch en vereisen een goede conditie en uithoudingsvermogen maar vooral inzicht.

Grondtechnieken zijn dikwijls het gevolg van een val of een worp waarbij de omstandigheden veranderen en je traptechnieken haast nutteloos worden. Toch worden je klemmen en wurgingen interessant die je probeert aan te zetten door je tegenstander te misleiden zodat hij de ware techniek niet aan ziet komen.

Strategie is een zeer sterk en uiterst belangrijk punt om je kansen op overleving te vergroten. 

Verdediging tegen wapens

Eén van de meest gevaarlijke onderdelen is hoe je uzelf kan verdedigen als men de aanval met een wapen inzet. Basis leren we aan hoe men een wapen kan ontwijken maar uiteindelijk gaat het gevecht gewoon verder en is ontwijken geen definitieve oplossing en moet men overgaan naar techniek.

De basiswapens die wij vooral bekijken is de aanval met een stafwapen, een mes en een pistool. We leren ook leden om te gaan met een kubotan zelfverdedigingssleutelhanger dat ook deel uitmaakt van dit systeem. 

Persoonlijk ben ik geen fan van verdediging tegen een pistool maar geloof wel dat men in sommige situaties beter kan handelen dan je leven te verliezen. Soms kan je een pistool ook lang genoeg afwenden om andere omstaanders de kans te geven zich in veiligheid te brengen.

Elke vorm van verdediging, gewapend of ongewapend, is maar zo effectief als de kunde van de persoon die ze aanwend en de juiste omstandigheden waarin het zich bevindt. 

bottom of page