top of page

De vier basiswapens 

IN TCT geven we een basis van vier wapens die volgens ons het meest voorkomen in verdedigingssituaties, of een gelijkend tuig dat in grote lijnen hetzelfde gemanipuleerd kan worden. 

wp332860y4 kopiëren.jpg

De vier basiswapens die je hierboven op de foto kan zien zijn de tuigen waarmee je jezelf leert verdedigen bij TCT. Deze wapens zijn gekozen omdat ze regelmatig het voorwerp uitmaken van geweld in gekende krantenkoppen maar ook omdat deze wapens in meerdere vormen voorkomen waarbij dezelfde verdedigingstechnieken efficiënt blijven. 

In de eerste plaats raden we altijd uit om niet de held uit te hangen maar weg te lopen van geweld, op deze manier ben je altijd gewonnen ! Toch is het niet altijd zo dat je de tijd hebt om politie te bellen of weg te lopen uit een agressie en dan is reageren de laatste optie. 

In de eerste plaats proberen we elk wapen, ook in training, in alle veiligheid voor onszelf, onze trainingspartner en omstaanders veilig te manipuleren. Om deze reden starten we de training met oefenwapens uit zacht rubber en met de nodige bescherming. In het geval van ontwapening hebben we een wapen ter hand en moeten we dit ook veilig kunnen bedienen, hiervoor leren we ook aan hoe je een wapen als een pistool onschadelijk kan maken. 

Hoofdzakelijk zijn deze trainingen enkel van sportieve aard en zal je weinig kans hebben dat je ooit in een gewapende overval betrokken geraakt of dat je zelf actie zal moeten ondernemen. Natuurlijk is dit niet zo bij leden die werken als militair of politieambtenaar. Hoe dan ook is het belangrijk dat gevechtstechnieken hun nut hebben in realiteit en dat we ook op deze wijze blijven trainen. In realiteit proberen we ons nut te vinden in wat we doen, net zoals iemand die leert zwemmen om niet te verdrinken. 

bottom of page