TTG Systeem

Het Tactical Combat Training Team

De naam ‘Tactical Combat Training Team’ verwijst naar een groep van geïnteresseerde mensen die zich mentaal en fysiek willen verdiepen in de kunst van het overleven in al zijn aspecten. Het woord overleven of ‘survival’ wordt hierbij zeer breed geïnterpreteerd en omvat bij TCT veel meer dan alleen “natuursurvival” zoals de meeste mensen dit interpreteren. Onze interpretatie van overleven is in de eerste plaats preventief en anders repressief handelen, om uit eender welke noodsituatie te ontsnappen en dit door steeds tactisch (doordacht en voorbereid) te werk te gaan en door ervoor te zorgen te allen tijden zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Vandaar ook ons motto “Semper Paratus”.

De term “combat” of  ‘vechten’ verstaan wij als ‘niet opgeven om te overleven’. Het engelse woord ‘Team’ gebruiken we daarbij letterlijk in de zin van ‘Together Everyone Achieves More’ (samen bereiken we meer). We leren van elkaar, delen met elkaar en ondersteunen elkaar altijd waar en wanneer nodig. Dit is onze interpretatie van de naam TCT-Team.

Preventief:

Onder “preventief” verstaan we ‘het proberen te voorkomen van moeilijke situaties’. Dit door een goede planning vooraf te maken bij een reis of welke andere onderneming dan ook, waarbij we ervoor zorgen dat we gezond en oplettend zijn en getraind op vaak voorkomende situaties. Bijvoorbeeld, als we onszelf met de bus verplaatsen en we plannen de overstapmogelijkheden niet goed, dan kan het zomaar zijn dat we een langere periode in een onplezierige of zelfs gevaarlijke omgeving op een bus moeten gaan staan wachten, of in de in de gietende regen en kou, om waar wat te noemen. In zulke en vele anderen soorten gevallen kan een goede voorbereiding, maar ook het op zak hebben van een pakketje materialen zoals een zaklamp, een smartphone, pen en papier, extra cash of een horloge je vaak al uit de nood helpen.

Een goede en betrouwbare zaklamp komt bijvoorbeeld van pas als de elektriciteit ergens uit zou vallen of om een overvaller te verblinden. Een telefoon heeft vaak ook een lampje in zich, je kunt het gebruiken als navigatiemiddel, om dingen op te zoeken, om bewijsmateriaal (foto’s & video’s) te maken en uiteraard om bijvoorbeeld hulpdiensten verwittigen. Zorg er dan ook voor dat de telefoon goed beschermd is en opgeladen voordat je de deur uit gaat. Het kan je leven of dat van anderen redden! Pen en papier kun je natuurlijk gebruiken om notities te maken, maar, papier is ook handig  om een vuurtje mee te starten en jezelf te verwarmen. Contant geld is bijvoorbeeld handig als je onverwacht niet met je betaalpas kunt betalen. Een horloge geeft je niet alleen de correcte datum en tijd, maar, kun je ook gebruiken als kompas of om een juiste tijdsnotitie te maken bij gebeurtenissen.

 

Preventief denken betekent bijvoorbeeld ook van te voren rekening houden met je kledingkeuze. Is je kledij waterafstotend, dan is dat niet alleen handig in de regen, maar zal een zuur of benzine ook niet  meteen in je kleding dringen bij een ongeval of aanval. Puur polyester brand bijvoorbeeld bijna onmiddellijk en smelt daarbij diep in je huid, ook bij harde wrijving zoals een schuiver op de motor, met verschrikkelijke brandwonden als gevolg. Met een lederen of geprepareerde jas had je dat probleem nooit gehad. Als laatste, uiteraard vallen goede opleiding en training ook onder het kopje “preventief”omdat scholing en kennis cruciaal kunnen zijn in noodsituaties. 

Repressief:

Onder “repressief” verstaan we ‘het zo goed en snel mogelijk onderdrukken en oplossen van een gevaarlijke ontstane situatie’. Soms worden we ongewild en/of onvoorzien geconfronteerd met een  situatie waarin adequaat handelen vereist is om onszelf of anderen te redden of om verdere escalatie te voorkomen. In dit soort gevallen moeten we snel een inschatting kunnen maken van de situatie, de omgeving en de mogelijkheden die we hebben om correct te handelen en grip te krijgen op het verdere verloop.

Als je bijvoorbeeld in een gevechtssituatie terecht komt moet je kansen een beetje kunnen inschatten. Kun je weglopen en een gevecht ontlopen? Of moet je juist, eventueel door omstandigheden gedwongen, het gevecht wel aan gaan, en heb je er dan van te voren ook voor gezorgd dat je op dat cruciale moment ook in staat bent om je geleerde zelfverdedigingstechnieken daadwerkelijk toe te passen, en dat allemaal terwijl je ook nog rekening moet houden met de omgeving, eventuele wapens, de wet en hoeveel geweld je zelf kunt en mag toepassen…en nog zoveel meer…

Een voorbeeldje: stel dat je om wat voor reden dan ook ontvoerd zou worden en je vindt jezelf onverwacht terug in de kofferbak van een auto. Kan elk moment gebeuren, volgens Hollywood tenminste. Wat zijn dan je mogelijkheden en zou je daar op zo’n moment ook aan denken? Om maar wat dingen te noemen, je zou (als de lichten aan zijn) draadjes kunnen lostrekken en signalen geven aan achterliggers, of misschien zelfs het hele achterlicht uit de auto kunnen trappen en je hand door het gat steken om achterliggende bestuurders te waarschuwen. Dan gaat er beslist iemand vragen stellen. De meeste auto’s van na 2002 hebben vaak ook een verborgen drukknop om het kofferdeksel van binnenuit te openen. Je kunt wellicht de achterbank naar binnen trappen en via de deuren ontsnappen als je even alleen wordt achtergelaten in de auto, enzovoorts.

Het TCT-Team is een team van mensen die op slimme en doordachte wijze trainen om hun overlevingspercentage te vergroten in allerlei mogelijke noodsituaties. Op deze manier denken en trainen vereist een zeer brede kennis van zaken maar maakt de trainingen en workshops uiteraard ook zeer interessant en afwisselend!

De Tactical training Group:

De TTG groep bestaat uit mensen die zich in alle disciplines willen bekwamen, goedgekeurd zijn bij een medische keuring, een blanco strafregister hebben en aanvaard zijn door een gediplomeerd instructeur. Het bestuur heeft gekozen voor een strenge controle en selectie vooraf uit veiligheidsoverwegingen. Wij vinden dat ieder goedhartig persoon het recht heeft om zich te leren verdedigen maar tevens proberen we personen die een zeker risico inhouden op afstand te houden. We willen daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat een aangesloten lid de intentie heeft om aangeleerde disciplines aan te wenden voor het plegen van wangedrag en misdaden.